Dnes naposledy se můžete vydat na Hanácké farmářské trhy. Sobota 31. října je letošním posledním termínem oblíbených trhů, které zpestřují dění i nmabídku centra Olomouce každý pátek či sobotu už od dubna. I tentokrát bude mezi stálicemi v sortimentu i pár úplných novinek. Dnes to jsou výrobky z pravé kůže, které představí Jan Frkáň z Olomouce, a francouzská vína a čokoládové víno v nabídce vinotéky Kamélie z Olomouce.
Podle oznámené nabídky bude dnešní sortiment stát za to. Po čase se zde opět prezentuje třeba tvarůžkové cukrářství manželů Poštulkových z Loštic, pořídíte jako obvykle hovězí a telecí maso v biokvalitě, ovčí a kozí sýry i tvaroh, sezónní zeleninu, a také napřímlad spoustu zajímavého pečiva a moučníků. To lze říci třeba o ořechových a skořicových krachlích, ježcích, hřebenech, marokánkách a dalších lahůdkách. Budou i domácí kremrole. Vonět zde bude exotické koření, levandule, ale i škvarky.
Hanácké farmářské trhy najdete na Horním náměstí před radnicí a trvají do 13 hodin.
Biozelenina – Jiří Dvořák z Olomouce//certifikát
Sýry z kravského a ovčího mléka, tvaroh a zrající sýry – Michal Hrdlička z Brníčka//regionální značka Jeseníky, výrobek Olomouckého kraje 2013, regionální potravina Olomouckého kraje
Zeleninové hořčice a nakládaná zelenina – Jaroslava Fojtíková z Havířova
Sezonní zelenina – Antonín Dostál z Čehovic
Prezentační stánek – chráněná dílna Pirela Kroměříž
Tvaroh, mléko, čerstvé, uzené i nakládané sýry, sýr na grilování, pomazánka s medvědím česnekem z kozího mléka – Ivan Němeček z Horního Benešova//regionální značka Jeseníky
Kváskový chleba, pečivo z pohankové mouky – Jarmila Kozáková z Loukova
Ježci plnění mákem, buchty s povidly, ovocné a tvarohové koláče, ořechové hřebeny – Marie Fojtíková z Olomouce
Bylinné sirupy – Patrik Bátěk z Olomouce
Domácí koláčky, mrkvový moučník, závin a linecké pečivo – Tomáš Bukva z Mezic//regionální značka Haná, regionální potravina Olomouckého kraje
Jogurty, sýry pařené a přírodní, tvarohový dezert, nakládané sýry, zákys – statek Šárky a Václava Osičkových z farmy Doubravský dvůr u Červenky//regionální značka Haná
Pečivo a cukroví s lupinou, zázvorky, boží milosti, marokánky, záviny, skořicové a ořechové krachle – Alena Půlpánová z Olomouce
Marmelády – jahodová, jahodová s rebarborou, rebarborová s vanilkou, třešňová, pečené třešně s portským vínem, meruňková, borůvková, borůvková s portským vínem – Víchová Lucie z Olomouce
Sezonní zelenina – Josef Dokoupil z Hrubčic
Chléb, pečivo – Domapek Bohuňovice
Chléb a pečivo, pekárna Jundrov – Karol Povoda z Brna
Domácí kremrole – Eva Jirásková ze Samotišek
Džemy - chili, zázvorový, višňový s chili, meruňkový se zázvorem, hruškové čatní, libečkové pesto, křepelčí a slepičí vejce – Minifarma pod kaštany Luká
Domácí sádlo, králičí maso, vajíčka – Husí farma Tovačov
Podzimní aranžmá z dýněmi a vřesem, vřesy, proutěné koše, zahradní keramika – zelinářství Marta Bretová ze Sedliště u Frýdku-Místku
Tykve a česnek – Martina Sirotková z Příkaz
Jednodruhové panenské oleje, ochucené panenské oleje, džemy – Kristýna Líčková z Prahy
Klobásy moravské a paprikové bez chemikálií a rychlosoli – Petra Hrnčárová z Lanžhotu
Med a medové výrobky – Leo Czabe ze Šternberka
Tvarůžkové moučníky – manželé Poštulkovi z Loštic //regionální značka Haná, regionální potravina Olomouckého kraje
Rukodělné výrobky – Markéta Mišková z Olomouce
Domácí masové konzervy z vepřového a králičího masa, džemy, novinka: višňový džem a farmářská bedýnka – firma Designfoods ze Zábřehu//regionální značka Jeseníky
Hovězí a telecí maso v biokvalitě – Zemědělská farma Jana Hořáka z Janovic u Rýmařova
Klobásky, párky, buřty, uzené, sádlo, škvarky – uzeniny Zajíček z Vrahovic
Dřevěné výrobky – Pavel Mik z Víceměřic
Koření a bylinky – Lenka Kročilová, Kořenářství babičky Filomeny z Hluku
Levandulové výrobky – Lukáš Drlík z Bezděkova u Úsova
Zabíjačkové speciality, paštiky, sádlo, škvarky, klobásy, uzené maso – Radek Ráček z Náměště nad Oslavou
Dřevěné šperky – Hana Kubíčková ze Svitav
Káva, kávové nápoje, čaj – Café Majada z Hranic
Výrobky z proutí - Zdeněk Čtvrtníček z Prostějova
Luštěninové těstoviny – Damodara z Březiny
Domácí ovocná vína bez konzervantů a éček (šípkové, višňové, pomerančové, rybízové, z aronie, květu bezu, lípy, šípkový vermut) – Olga Švábová z Kojátek
Jednodruhové koření a bylinkové směsi – manželé Švédovi z Kralic na Hané
Dřevěné skládací stoličky, stolky a štokrlata – Petr Domanský, Pila Hýsly
Medové placky se semínky a ořechy – Dagmar Holůbková z Lužice
Francouzské občerstvení Bonjour – Chris Delattre z Olomouce
Prezentační stánek – Hnutí duha Olomouc
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson