Nejchutnější festival! Mistři kuchyní i milovníci jídla mají sraz v Olomouci

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 14.4.2015

Co dobrého se jí a pije v Olomouci? Několik desítek restaurací, regionálních výrobců potravin a minipivovarů předvede milovníkům gastronomie své umění. První regionální festival dobrého jídla a pití v Olomouci se blíží, brány Garden Food Festivalu se otevřou ve Smetanových sadech již 16.a 17. května. Organizační tým dokončuje program na gastro pódiu, kde se představí špičkoví kuchaři z celé ČR, doplňkový program pro děti a shromažďuje degustační menu dvou desítek restaurací, které se na festivalu představí. Jádro programu obstarají hanáčtí kuchaři, pekaři, řezníci a restauratéři, nicméně představí se i gastronomie z Jeseníků a z polské Opole. 

Pro návštěvníky uvaří jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, či dokonce restaurace, která se teprve chystá otevřít. Unikátem olomouckého food festivalu bude menu univerzitní menzy, nabídka studentských polévek či bohatá nabídka regionálních výrobců a farem. Zajímavý projekt zdravých svačin do škol představí firma Freshnack. Zahraniční kuchyni přiblíží expozice partnerského regionu - polské Opole.

K jídlům budou k dispozici i kvalitní moravská, italská, francouzská a chilská vína. Pro ty, kdo preferují pivo, budou k dispozici tradiční moravské značky jako Zubr, Holba či Litovel. Nabídku velkých pivovarů doplní minipivovary Chomout, Melichárek, Moritz, Kosíř nebo Kolštejn. "Milovníky kávy jistě uspokojí nabídka světového producenta kávy - firmy Julius Meinl či regionální jednička, pražírna kávy Henri. O kvalitní vodu se postará společnost Mattoni," dodává Adam Vojáček z organizačního týmu.

Garden Food Festival nabídne všem labužníkům také řadu delikates. V různých úpravách nebudou chybět husí játra, sušená rajčata, slané i sladké pochoutky s chilli, šneci, hmyzí speciality, sýry nebo čokoláda. Za delikatesy lze jistě považovat i prémiové destiláty, především whisky, které budou prezentovat tradiční vizovická firma Rudolf Jelínek a The Black Stuff Irish Pub z Olomouce. "Svého druhu raritou bude prezentace rodinné likérky z Domašova, kterou provozuje američan Kyle Bairnsfather, vyrábějící kromě bylinných likérů také absinth," připomíná Adam Vojáček .

Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou – grešlemi – jsou v prodeji v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci, v informačním centru olomoucké radnice, v restauraci U labutě v Přerově nebo v prodejně Sklizeno v Olomouci. Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 99 korun, na místě pak 139 korun. Jedna grešle přijde návštěvníky na 25 korun a bude jediným možným platidlem v areálu výstaviště.

Program GFF 2015

 

Sobota

10.00     Slavnostní zahájení

10:15     Porcování velké ryby se společností Makro

11.00     Hejtman Jiří Rozbořil a primátor Antonín Staněk vaří s šéfkuchařem Romanem Loubalem

12.00     Lanýžová show šéfkuchaře Radima Svačiny

13.00     Duel michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse (Alcron Praha) s šéfredaktorem Radiožurnálu Janem Pokorným

14.00     Kyle Bairnsfather – absinth z Jeseníků

14.30     Svět chilli s Tomášem Novým – chilliman.cz

15.15     Recepty magazínu F.O.O.D. s Janou Vašákovou a Janou Chmelíkovou

16.00     Molekulární show Marka Váni (Atmosphere)

17.00     Vyhlášení výsledků soutěže Škoda Samohýl Olomouc

17:15     Příprava pravé turecké kávy – Julius Meinl Coffee

18.00     Kuchařské inspirace s Romanem Paulusem

19:00     Objevte kouzlo whisk(e)y – Zdeněk Kortiš (The Black Stuff Olomouc)

 

Neděle

10.00     Zahájení druhého dne

10.15     Rozhovor s Vladimírem Poštulkou, předním českým gurmet-kritikem

10:30     Recepty z Tvarůžkové cukrárny

11.15     Hmyz na talíři – strava budoucnosti

12:00    Molekulární show Marka Váni (Atmosphere)

12.45    Vyhlášení soutěže „O nejlepší svíčkovou“ hejtmanem Jiřím Rozbořilem

13.00     Duel šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha a Jaroslava Klára

14.00     Vyhlášení výsledků soutěže Škoda Samohýl Olomouc

14.15     Lanýžová show šéfkuchaře Radima Svačiny

15.00     Vyhodnocení soutěže „O nejlepší studentskou polévku“

15.15     Vyhodnocení soutěže „Nejlepší restaurace“ - losování návštěvnických cen

15.45     Zdeněk Pohlreich vaří s Eliškou Bučkovou

 

Změna programu vyhrazena

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Nejchutnější festival! Mistři kuchyní i milovníci jídla mají sraz v Olomouci | Olomoucký REJ

Chyba

Chybová zpráva

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client0/web26/web/includes/common.inc:2861) ve funkci drupal_send_headers() (řádek: 1554 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/includes/bootstrap.inc).
  • Error: Class 'Drupal\db_maintenance\Module\Hook\CommonHookHandler' not found ve funkci db_maintenance_cron() (řádek: 41 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/db_maintenance/db_maintenance.module).
Na stránce došlo k neočekávané chybě. Zkuste to později.