Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou

Chybová zpráva

Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
Sobota, 18.7.2020

Na jižním okraji Předhradí, na tzv. Petrském návrší, stával starobylý kostel sv. Petra a Pavla. Tento kostel byl následovníkem nejstaršího chrámu v Olomouci, který údajně vysvětil samotný svatý Cyril v roce 863 a kníže Svatopluk ho v roce 885 zajistil příjmy, toto jsou ale informace založené jen na falzech. První ověřenou informaci o tomto kostele máme z listiny z roku 1063, kdy se stal kostelem biskupským při založení olomouckého biskupství a stal se "matkou všech kostelů té provincie". Jako sídelní kostel biskupů sloužil kostel sv. Petra až do roku 1141, kdy biskup Jindřich Zdík přenesl své sídlo k nově vybudovanému kostelu sv. Václava na Václavském návrší, který dnes známe jako Dóm.

Historie a zánik kostela a kláštera

Po nějakou dobu o kostele písemné prameny mlčí, další zpráva je až z roku 1207, kdy biskup Robert uvažoval o návratu biskupství ke sv. Petru. K tomu nedošlo, ale při kostele sv. Petra založil biskup Robert ženský klášter řehole sv. Augustina (před rokem 1213). Až do 70. let 13. století je tento klášter nazýván "u sv. Petra". Ještě během 13. století (kolem roku 1272) se augustiniánky osamostatnily a zbudovaly si zde klášter s kostelem sv. Jakuba. Klášter byl nadále označován podle tohoto chrámu. Nejpozději v této době se stal kostel sv. Petra kostelem farním. Mezi lety 1400 až 1455 jsou zaznamenány četné nadace k oltářům v kostele sv. Petra (oltáře Navštívení Panny Marie; sv. Kateřiny; Svatého Kříže; Božího Těla; Nanebevzetí a Zvěstování Panny Marie a Těla Kristova, sv. Martina, Svaté Trojice a sv. Jakuba Většího). Roku 1455 postihl kostel sv. Petra veliký požár, po kterém byl goticky přestavěn. Další velký požár svatopetrský kostel postihl v roce 1541.

Na počátku 16. století byl klášter sv. Jakuba určitou dobu opuštěný, později do něho přesídlili minorité, kteří ho drželi až do svého zrušení za josefínských reforem. V sekularizovaném objektu byla zřízena státní nemocnice, která trvala do roku 1896. Starou nemocnici pak koupilo město, nechalo ji zbořit a v letech 1901-1902 postavit tzv. Elisabethinum, což byl vzdělávací ústav pro výchovu budoucích učitelek. Ústav se skládal ze tří budov rozmístěných v areálu kostela sv. Petra a kostela sv. Jakuba. Školní budova se nacházela v místě zbořeného svatopetrského kostela a pensionát na místě dřívější nemocnice. Obě budovy byly propojeny třetím velkým objektem. O poměrně velké stavební akci se ale mnoho zpráv nedochovalo. Je zřejmé, že ačkoliv se vědělo, že se bude stavět v prostoru s bohatou historií, přístup byl čistě pragmatický; žádný respekt k minulosti a ani nejmenší průzkum nebo snaha zachovat něco z případných nálezů. Jediným zdrojem informací o rychle provedené stavbě je úřední referát v městské ročence (anonym 1900–1901), který se stručně zmiňuje o pozoruhodnějších nálezech zaznamenaných na schematickém plánku. 

Kostel sv. Petra a Pavla měl až do josefínských reforem postavení hlavního kostela. V roce 1785 byl ale odsvěcen a v roce 1792, aniž by byl pořízen sebemenší popis nebo nákres, bezohledně zbořen. Podle dochovaných zobrazení víme, že to byla podélně orientovaná stavba s opěrnými pilíři, s polygonálně uzavřeným presbytářem. Měl jeden boční vchod od severu a hlavní vchod na západní straně. Při západním průčelí byla situována vysoká věž. Ta byla v 80. letech 17. století zbořena a na severní straně kostela byla přistavěna věž nová. Podle historických plánů k jižní straně kostela sv. Petra přiléhala menší stavba s polokruhovým závěrem. Jednalo se o kapli svatých Šebestiána a Rocha, o níž jsou záznamy v matrice svatopetrské farnosti ze 17. a 18. století. V této kapli byla krypta, ve které se našly pozůstatky farníků. Starý hřbitov byl také kolem kostela sv. Petra a pohřbívalo se i u svatojakubského kláštera. Po zrušení byl nový hřbitov zřízen za Hradskou bránou, v blízkosti zájezdního hostince Na Špici. Ke kostelu a klášteru náležel také nejstarší olomoucký vodní mlýn, o kterém je první zmínka z roku 1213. Ten stával pod hradbami na nedalekém Mlýnském potoce a říkalo se mu Jakubský nebo Petrský podle toho, kdo ho zrovna vlastnil. Mlýn byl zbořen po ničivém požáru v roce 1909. 

Vzácné objevy při archeologických průzkumech

Při stavbě německé dívčí školy a ženského učitelského ústavu Elisabethinum (nyní budova Filosofické fakulty UP na Křížkovského 10) byla odkryta značná část půdorysu goticky přestavěného kostela sv. Petra s presbytářem, s jižní zdí prolomenou už dříve při kladení potrubního vedení a se základovým zdivem věže přiložené k severní stěně. Na severní straně presbytáře byly zjištěny základy tří opěrných pilířů a v každém z nich schránka a v ní olověná plaketa se symbolem evangelisty (anděl, orel, býk). Čtvrtou plaketu se přes usilovné hledání nepodařilo najít. Přišlo se na ni náhodou až v roce 1958 při pořádání numismatických sbírek ve Vlastivědném muzeu, kam se neznámým způsobem dostala někdy ve 20. letech minulého století. Při stavbě se našly pozůstatky kláštera s kostelem sv. Jakuba. Nálezová situace při stavbě Elisabethina se až na některé detaily shodovala s půdorysem, jak ho zaznamenal v osmdesátých letech 19. století W. Müller, ačkoliv v jeho době kostel sv. Petra už neexistoval. Otázka, kde uvedený autor čerpal informace, zůstává tedy otevřená.

Na počátku 20. století bylo také zaregistrováno několik archeologických nálezů (pravěké pohřebiště s kamenným obložením, kamenná sekerka, střepy, zvířecí kosti a parohy) a uprostřed dvora silná vrstva kostí. Zajímavá je zmínka o nálezu dvou zlatých mincí a několika stříbrných mincí i hracích žetonů. Mince nejsou určeny ani popsány a není uvedeno, zda byly v nějakém vztahu k nalezeným kostem. V každém případě jde o pozoruhodné nálezy vzhledem k tomu, že kolem kostela sv. Petra byl hřbitov a že není vyloučeno, že zvlášť stříbrné mince by se v některých hrobech z 11. století mohly objevit. Průzkumu se dávno poničená lokalita dočkala až v roce 1948. Na nádvoří Filosofické fakulty tehdy provedl pražský archeologický ústav plošný odkryv. Znovu byl odkryt presbytář a část lodi goticky přestavěného svatopetrského kostela. Bylo zjištěno, že presbytář měl dvě klenební pole a loď s čtverhrannými dlaždicemi, byla v něm renesanční krypta a ke středu západní obvodové zdi zvenku přiléhal čtvercový blok zdiva, který byl vyložen jako základna hranolové věže. Severní část kostelního půdorysu, kde se podle staršího výkladu nacházela věž, zasahující pod budovu fakulty, zkoumaná nebyla. Našlo se také několik hrobů bez milodarů, datovaných do 17. století a považovaných za pozůstatek hřbitova založeného až po zrušení kostela.

Nové nálezy z posledních let

V letech 2015 až 2017 probíhal záchranný archeologický výzkum při rekonstrukci děkanátu Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Během výzkumu byla, kromě jiných mimořádných nálezů například z období raného středověku, prozkoumána také část hřbitova. Samotný hřbitov byl zrušen už roku 1784, nicméně nejstarší hroby pochází z průběhu vrcholného středověku. Výzkum odkryl celkem 98 hrobů na současném nádvoří děkanátu, dalších 486 hrobů bylo prozkoumáno v nově budovaném suterénu pod severním křídlem budovy. Jedná se tak o největší archeologicky zkoumaný hřbitov v intravilánu města na střední Moravě. V některých hrobech byly nalezeny součásti oděvu nebo pohřebního rubáše, jako spínadla, knoflíky, opaskové přezky nebo čelenky; zejména v barokních hrobech pak byly také četné milodary – křížky, růžence, medailony, či škapulíře. Velmi zajímavý je objev jámy zasekané 1,2 metru do skály, v jejímž zásypu se ukrývala keramika z doby kolem poloviny desátého století, železná sekerovitá hřivna o délce 47 centimetrů a naprosto unikátní břidlicová destička centimetr silná a přibližně jedenáct krát dvanáct centimetrů velká  s rytinou mužské postavy nesoucí kříž. Traseologický posudek doc. Miroslava Králíka z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně potvrdil, že rýhy jsou pokryty sintrem, a zjistil velmi mnoho detailů týkajících se způsobu rytí.

V současné době také probíhá antropologická analýza kosterních pozůstatků, kterou provádí dr. Lukáš Šín z Archeologického centra Olomouc. Analýza sice ještě není u konce, ale v průběhu přináší zajímavá zjištění, jako např. doklady různých chorob našich předků. Příkladem je nález hrobu H210 se značně deformovanými kostmi. Jak ukázala analýza, šlo o jedince nakaženého syfilidou, která se pandemicky začala šířit Evropou koncem 15. století. Touto infekcí byla zasažena téměř celá část dochovaného skeletu horních a dolních končetin spolu se žebry, a to v podobě masivní chronické periostitidy, tzn. zánětu povrchových obalů kosti – okostice. Zánět způsobil nejen zbytnění kostí, ale především značné bolesti postiženému jedinci. Syfilida se projevuje na kostře v konečném stádiu nemoci (zhruba po 15 až 20 letech po vstupu infekce do těla), této fáze se pak velká část nakažených nedožila ani ve stoletích pozdějších. Zjištění projevů syfilitické infekce na skeletu z hrobu H210 tedy představuje ojedinělý nález.

Po ukončení výzkumu a rekonstrukce budovy byl v dlažbě nádvoří Filosofické fakulty UP na Křížkovského 10 vyznačen půdorys gotického kostela sv. Petra a Pavla. Jeho existenci připomněla letošní Noc kostelů, při které proběhla prezentace kostela i zjištění archeologického výzkumu.

Čenda Šopek (Toulky starou Olomoucí)

Zdroje:

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště - Horní náměstí 25, 779 00 Olomouc

Tři nejstarší olomoucké kostely - Olomoucký hrad v raném středověku (III); PhDr. Vít Dohnal, 2006

Fotogalerie: 
Autor: 
(CS)

Komentáře

While online casinos offer numerous benefits, there are also challenges that players desideratum to be hip of: 1. Addiction Risks: The naturalness of access can http://246.3nx.ru/profile.php?mode=viewprofile&u=8645 head up to increased gambling risks. It’s critical looking for players to primed limits and gamble responsibly to avoid embryonic addiction. 2. Regulatory Issues: The legality of online gambling varies aside region. Players https://xn--80ahel1afk7e.xn--p1ai/blog/kak_sotvorit_novogodnee_chudo_/#comments requirement make safe they are using licensed and regulated platforms to cover themselves from fraud. 3. Trait <a href=http://www.avatars.cc/member.php?action=showprofile&user_id=35744>http://www.avatars.cc/member.php?action=showprofile&user_id=35744</a> Variations: Not all online casinos are created equal. Some sites may not present oneself pretty good build up b act up or credible customer post, highlighting the eminence of choosing dependable operators. The Following of Online Casinos The time to come of online casinos looks reassuring, with technology continuing to evolve. Innovations such as virtual authenticity (VR) gaming, blockchain technology, and concocted intelligence (AI) are set to enhance the owner encounter even further. VR casinos, for occurrence, can accommodate a more immersive circumstance, simulating the disquietude of a real casino. Conclusion Online casinos enjoy revolutionized the gambling energy, providing unequalled convenience, multiplicity, and accessibility. While they file inescapable challenges, learned players can enjoy a secure and engaging experience. As technology advances, the countryside of online gambling pass on keep on to evolve, present metrical more exciting possibilities repayment for enthusiasts everywhere the globe. Whether you are a long-standing actor or a fledgling, the world of online casinos has something to offer as a service to everyone.

Premium OnlyFans - <a href=http://match-only-fans.wikidot.com/blog:_start>match-only-fans.wikidot.com/blog:_start</a>

OnlyFans Grow - [url=https://only-fans-match.netlify.app/]only-fans-match.netlify.app/[/url]

Build Lasting Connections: Engage Your Audience Today! - <a href=https://only-fans-grow.blogspot.com/>only-fans-grow.blogspot.com/</a>

Choosing the Right Online Casino on the side of Your Gaming Undergo With the highly charged growth of online casinos, choosing the right principles can be a daunting work, peculiarly as a replacement for newcomers. The selection of options nearby time after time leaves players overwhelmed. This manual aims to help you navigate the selection process through highlighting description factors to weigh when choosing an online casino object of your gaming experience. Harmonious of the prominent considerations when selecting an online casino is whether it is licensed and regulated by way of a reputable authority. A valid approve ensures that the casino operates underneath scrupulous regulations that defend players. Look seeking casinos licensed about bodies such as the UK Gambling Commission, the Malta Gaming Jurisdiction, or the Unique Jersey Diremption of Gaming Enforcement. These licenses hint that the casino adheres to tolerable gaming practices and has refuge measures in place. The collection http://cucq.co.uk/node/208666 of games offered is another crucial intermediary to consider. A good online casino should care for a diverse file of games, including standard options like slots, blackjack, roulette, poker, and white-hot dealer games. Enquire into contrastive casinos to get the drift which ones make available your favorite games and unique titles from diverse software developers. Trustworthy casinos time again comrade with renowned providers, resulting in high-quality games and usual updates. Online casinos customarily make available bonuses and promotions to attract recent players and retain existing ones. When exploring your options, allure note of the desirable bonuses, free spins, and allegiance programs available. Degree, it’s notable to understand the first-rate publish, as each extra comes with its terms and conditions, such as wagering requirements and eligible games. Choose a casino that offers a hand-out structure that suits your playing style. The mixture <a href=https://www.plantsg.com.sg:443/bbs/board.php?bo_table=mainboard&wr_id=8564746>https://www.plantsg.com.sg:443/bbs/board.php?bo_table=mainboard&wr_id=8564746</a>of payment methods offered through an online casino can significantly smashing your gaming experience. Make safe that the casino supports steady and close at hand bank and withdrawal options, such as credit/debit cards, e-wallets (like PayPal and Skrill), and bank transfers. Additionally, enquire about the processing times and any fees associated with transactions. A sure casino purpose contribute brisk payouts and transparent policies in re deposits and withdrawals. Excellent buyer support can make a suggestive difference in your gaming savvy, first of all if you meet any issues. Look representing online casinos that offer multiple channels of communication, such as current converse, email, and phone support. Test their responsiveness about reaching out with questions previous to committing to a casino. A professional and approachable brace troupe is leading for handling any concerns that may arise. Previous signing up with an online casino, secure that it employs top-notch conviction measures to cover your familiar and fiscal information. Look for casinos that utilize SSL encryption technology to secure transactions. Additionally, warrant that the casino has its games audited someone is concerned fairness by notwithstanding agencies like eCOGRA or iTech Labs. This ensures that the games work on a sunny and accidental main ingredient, giving players a uniform playing field. The blanket operator observation can greatly upon your joy of online gaming. A well-designed website with an intuitive interface order frame it easier to cross the area, find games, and direct your account. Multifarious players also put forward casinos that are optimized as a replacement for facile freedom, allowing them to profit from games on their smartphones or tablets without compromising on quality. Choosing the convenient online casino requires careful kind-heartedness of diverse factors, including licensing, recreation option, bonuses, payment methods, client certify, safeguarding, and alcohol experience. Via taking the be that as it may to calculate these aspects, you can judge a platform that not purely meets your gaming needs but also offers a dependable and enjoyable experience. Recollect, dependable gambling is style, so perpetually amusement within your limits and comprise for a joke exploring the mind-blowing circle of online casinos!

Match OnlyFans - <a href=https://grow-only-fans.netlify.app/>https://grow-only-fans.netlify.app/</a>

Перчатки для работы: Как выбрать и использовать верно Перчатки для работы это важный элемент средств персональной охраны, который дает обеспечение безопасность и комфорт при выполнении различных задач. Выбор правильных перчаток зависит от типа работ, которые вы собираетесь делать, но также от критерий, в каких будете работать. В этой статье мы рассмотрим главные моменты, связанные с выбором и использованием рабочих перчаток. 1. Для чего нужны рабочие перчатки? Рабочие перчатки выполняют несколько важных функций: - Защита рук: Они защищают от механических повреждений, хим веществ, температурных воздействий и прочих опасных факторов. - Комфорт: Отлично подобранные перчатки облагораживают захват и убавляют усталость рук. - Устойчивость к воздействию: Многие модели перчаток дают обеспечение защиту от воды, пыли, также огня. 2. Типы рабочих перчаток Существует огромное количество различных типов рабочих перчаток, подходящих для разных видов деятельности: - Перчатки из кожи: Безупречны для работы с острыми предметами или в условиях, требующих превосходной защиты. - ПВХ и латексные перчатки: Отлично защищают от хим веществ и воды, что делает их подходящими для работы в хим или пищевой индустрии. - Нитриловые перчатки: Делают отличное предложение высокий уровень защиты и устойчивость к проколам, что делает их популярными посреди специалистов в области здравоохранения и ремонта. - Термостойкие перчатки: Используются в условиях больших температур, к примеру, при работе с жаркими предметами или в горячих помещениях. 3. Как избрать перчатки для работы? При выборе рабочих перчаток учитывайте последующие факторы: - Тип работы: Определите, какой-никакие задачки вы планируете выполнять и какие условия будут окружать вас на протяжении работы. - Размер и комфорт: Перчатки должны отлично сидеть на руках. Плотная посадка дает обеспечение превосходнейший захват и контроль. - Уровень защиты: Направьте свой взгляд на характеристики охраны (механическая, хим, термальная) и выбирайте перчатки в зависимости от критерий работы. 4. Уход за перчатками Верный уход за рабочими перчатками продлевает их срок эксплуатации: - Очистка: Убедитесь, <a href=https://gayduk.35stupenek.ru/rabochie-perchatki>рабочие перчатки Гайдук</a> что перчатки чистые перед использованием. Елико возможно, следуйте рекомендациям по стирке от производителя. - Хранение: Бережёте перчатки в сухом и чистом месте, защищая их от солнечного света и химических веществ. - Замена: Помните о том, что изношенные либо покоробленные перчатки следует заменять. 5. Заключение Рабочие перчатки это неотъемлемая часть вашей защитной экипировки. Правильный выбор, использование и уход за ними посодействуют защитить ваши руки и обеспечить комфортабельную работу. Не забывайте уделять внимание качеству и состоянию перчаток, чтобы максимально понизить риск травм и повысить эффективность исполненья задач.

Choosing the Auspicious Online Casino for Your Gaming Savoir vivre With the delicate enlargement of online casinos, choosing the right programme can be a daunting business, unusually in behalf of newcomers. The diversity of options available time after time leaves players overwhelmed. This criterion aims to help you voyage the range operation by means of highlighting indication factors to bear in mind when choosing an online casino in compensation your gaming experience. Identical of the in the first place considerations when selecting an online casino is whether it is licensed and regulated by a reputable authority. A valid sanction ensures that the casino operates beneath stringent regulations that take under one's wing players. Look repayment for casinos licensed past bodies such as the UK Gambling Commission, the Malta Gaming Authority, or the Young Jersey Separating of Gaming Enforcement. These licenses imply that the casino adheres to fair gaming practices and has security measures in place. The collection <a href=https://www.sbcarstory.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1180621>https://www.sbcarstory.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1180621</a> of games offered is another essential factor to consider. A moral online casino should cater a assorted range of games, including average options like slots, blackjack, roulette, poker, and energetic negotiations games. Enquire into different casinos to glom which ones proffer your favorite games and unparalleled titles from diverse software developers. Honourable casinos ordinarily comrade with famed providers, resulting in high-quality games and frequent updates. Online casinos oft-times offer bonuses and promotions to charm experimental players and retain existing ones. When exploring your options, profits note of the welcome bonuses, free spins, and devotedness programs available. Notwithstanding how, it’s impressive to deliver assign to the satisfying print, as each largesse comes with its terms and conditions, such as wagering requirements and unmarried games. Select a casino that offers a perquisite structure that suits your playing style. The range of payment methods offered by an online casino can significantly http://adcllc.org/2016/06/29/new-site-test/2024/08/07/%e3%82%aa%e3%83%b3%e3%83%a9%e3%82%a4%e3%83%b3%e3%82%ab%e3%82%b8%e3%83%8e-%e3%81%8a%e3%81%99%e3%81%99%e3%82%81/ weight your gaming experience. Secure that the casino supports unimperilled and helpful alluvium and withdrawal options, such as credit/debit cards, e-wallets (like PayPal and Skrill), and bank transfers. Additionally, discontinuity the processing times and any fees associated with transactions. A punctilious casino will provide fleet payouts and transparent policies at all events deposits and withdrawals. But patron support can frame a valued disagreement in your gaming episode, especially if you encounter any issues. Look as a replacement for online casinos that extend multiple channels of communication, such as endure chew the fat, email, and phone support. Examination their responsiveness about reaching out with questions more willingly than committing to a casino. A professional and approachable support team is intrinsic for handling any concerns that may arise. Sooner than signing up with an online casino, ensure that it employs top-notch security measures to watch over your personal and economic information. Look as a remedy for casinos that use SSL encryption technology to affix transactions. Additionally, vouch for that the casino has its games audited for fairness about disconnected agencies like eCOGRA or iTech Labs. This ensures that the games operate on a even-handed and by chance main ingredient, giving players a level playing field. The whole consumer experience can greatly pressure your delectation of online gaming. A well-designed website with an intuitive interface will induce it easier to guide the site, point to games, and manage your account. Many players also favour casinos that are optimized quest of mobile play, allowing them to derive pleasure games on their smartphones or tablets without compromising on quality. Choosing the right online casino requires finical thoughtfulness of dissimilar factors, including licensing, trade choosing, bonuses, payment methods, bloke aid, certainty, and operator experience. By taking the time to calculate these aspects, you can distinguish a plank that not at best meets your gaming needs but also offers a safe and enjoyable experience. About, dependable gambling is pivotal, so often play within your limits and have gaiety exploring the invigorating world of online casinos!

Maximizing Your Online Presence Revenue - <a href=https://onlyfansgrow.wordpress.com/>https://onlyfansgrow.wordpress.com/</a>

The advent of the internet has transformed numerous industries, and the gambling sector is no exception. Online casinos have surged in trend, attractive a vital trouper in the international entertainment landscape. With the know-how to philander from the comfort of complete’s almshouse, the allure of online gambling continues to seduce millions in every direction the world. The Maturation of Online Casinos Online casinos emerged in the mid-1990s, following <a href=http://2012614.com/home.php?mod=space&uid=66949&do=profile>http://2012614.com/home.php?mod=space&uid=66949&do=profile</a> the introduction of the Gaming Direction Act in Antigua and Barbuda, which allowed licenses to be granted to online gambling operators. The start of the beginning online casinos, such as InterCasino in 1996, prominent a important switch in how gamblers could engage with their favorite games. Since then, technological advancements, including high-speed internet and mobile applications, have contributed to the rapid growth of this industry. Advantages of Online Casinos 1. Convenience: A specific of the pure advantages of online casinos is the convenience they offer. Players can access their favorite games anytime, anywhere, without the difficulty to travelling to a specialist location. 2. Variety of Games: Online casinos provide a measureless range of gaming options. From classic flatland games like poker and blackjack to thousands of slot machines and alight shopkeeper games, players entertain incessant choices at their fingertips. 3. Bonuses and Promotions: http://kmmlbb.com/home.php?mod=space&uid=7821 Many online casinos offer alluring bonuses and promotions to soft-soap trendy players. These can comprehend accepted bonuses, vacant spins, and patriotism rewards, which can embellish the gaming experience. 4. Secure http://fridayad.in/user/profile/2679354 Transactions: With advancements in encryption technology, online casinos provide secure business methods, ensuring that players' personal and fiscal message is kept safe. The advent of the internet has transformed numerous industries, and the gambling sector is no exception. Online casinos procure surged in trend, meet a important thespian in the pandemic entertainment landscape. With the capability faculty to play from the comfort of single’s people's home, the allure of online gambling continues to infatuate millions around the world.

Stránky

Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou | Olomoucký REJ

Chyba

Chybová zpráva

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client0/web26/web/includes/common.inc:2861) ve funkci drupal_send_headers() (řádek: 1554 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/includes/bootstrap.inc).
  • Error: Class 'Drupal\db_maintenance\Module\Hook\CommonHookHandler' not found ve funkci db_maintenance_cron() (řádek: 41 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/db_maintenance/db_maintenance.module).
Na stránce došlo k neočekávané chybě. Zkuste to později.