Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou

Chybová zpráva

Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
Sobota, 18.7.2020

Na jižním okraji Předhradí, na tzv. Petrském návrší, stával starobylý kostel sv. Petra a Pavla. Tento kostel byl následovníkem nejstaršího chrámu v Olomouci, který údajně vysvětil samotný svatý Cyril v roce 863 a kníže Svatopluk ho v roce 885 zajistil příjmy, toto jsou ale informace založené jen na falzech. První ověřenou informaci o tomto kostele máme z listiny z roku 1063, kdy se stal kostelem biskupským při založení olomouckého biskupství a stal se "matkou všech kostelů té provincie". Jako sídelní kostel biskupů sloužil kostel sv. Petra až do roku 1141, kdy biskup Jindřich Zdík přenesl své sídlo k nově vybudovanému kostelu sv. Václava na Václavském návrší, který dnes známe jako Dóm.

Historie a zánik kostela a kláštera

Po nějakou dobu o kostele písemné prameny mlčí, další zpráva je až z roku 1207, kdy biskup Robert uvažoval o návratu biskupství ke sv. Petru. K tomu nedošlo, ale při kostele sv. Petra založil biskup Robert ženský klášter řehole sv. Augustina (před rokem 1213). Až do 70. let 13. století je tento klášter nazýván "u sv. Petra". Ještě během 13. století (kolem roku 1272) se augustiniánky osamostatnily a zbudovaly si zde klášter s kostelem sv. Jakuba. Klášter byl nadále označován podle tohoto chrámu. Nejpozději v této době se stal kostel sv. Petra kostelem farním. Mezi lety 1400 až 1455 jsou zaznamenány četné nadace k oltářům v kostele sv. Petra (oltáře Navštívení Panny Marie; sv. Kateřiny; Svatého Kříže; Božího Těla; Nanebevzetí a Zvěstování Panny Marie a Těla Kristova, sv. Martina, Svaté Trojice a sv. Jakuba Většího). Roku 1455 postihl kostel sv. Petra veliký požár, po kterém byl goticky přestavěn. Další velký požár svatopetrský kostel postihl v roce 1541.

Na počátku 16. století byl klášter sv. Jakuba určitou dobu opuštěný, později do něho přesídlili minorité, kteří ho drželi až do svého zrušení za josefínských reforem. V sekularizovaném objektu byla zřízena státní nemocnice, která trvala do roku 1896. Starou nemocnici pak koupilo město, nechalo ji zbořit a v letech 1901-1902 postavit tzv. Elisabethinum, což byl vzdělávací ústav pro výchovu budoucích učitelek. Ústav se skládal ze tří budov rozmístěných v areálu kostela sv. Petra a kostela sv. Jakuba. Školní budova se nacházela v místě zbořeného svatopetrského kostela a pensionát na místě dřívější nemocnice. Obě budovy byly propojeny třetím velkým objektem. O poměrně velké stavební akci se ale mnoho zpráv nedochovalo. Je zřejmé, že ačkoliv se vědělo, že se bude stavět v prostoru s bohatou historií, přístup byl čistě pragmatický; žádný respekt k minulosti a ani nejmenší průzkum nebo snaha zachovat něco z případných nálezů. Jediným zdrojem informací o rychle provedené stavbě je úřední referát v městské ročence (anonym 1900–1901), který se stručně zmiňuje o pozoruhodnějších nálezech zaznamenaných na schematickém plánku. 

Kostel sv. Petra a Pavla měl až do josefínských reforem postavení hlavního kostela. V roce 1785 byl ale odsvěcen a v roce 1792, aniž by byl pořízen sebemenší popis nebo nákres, bezohledně zbořen. Podle dochovaných zobrazení víme, že to byla podélně orientovaná stavba s opěrnými pilíři, s polygonálně uzavřeným presbytářem. Měl jeden boční vchod od severu a hlavní vchod na západní straně. Při západním průčelí byla situována vysoká věž. Ta byla v 80. letech 17. století zbořena a na severní straně kostela byla přistavěna věž nová. Podle historických plánů k jižní straně kostela sv. Petra přiléhala menší stavba s polokruhovým závěrem. Jednalo se o kapli svatých Šebestiána a Rocha, o níž jsou záznamy v matrice svatopetrské farnosti ze 17. a 18. století. V této kapli byla krypta, ve které se našly pozůstatky farníků. Starý hřbitov byl také kolem kostela sv. Petra a pohřbívalo se i u svatojakubského kláštera. Po zrušení byl nový hřbitov zřízen za Hradskou bránou, v blízkosti zájezdního hostince Na Špici. Ke kostelu a klášteru náležel také nejstarší olomoucký vodní mlýn, o kterém je první zmínka z roku 1213. Ten stával pod hradbami na nedalekém Mlýnském potoce a říkalo se mu Jakubský nebo Petrský podle toho, kdo ho zrovna vlastnil. Mlýn byl zbořen po ničivém požáru v roce 1909. 

Vzácné objevy při archeologických průzkumech

Při stavbě německé dívčí školy a ženského učitelského ústavu Elisabethinum (nyní budova Filosofické fakulty UP na Křížkovského 10) byla odkryta značná část půdorysu goticky přestavěného kostela sv. Petra s presbytářem, s jižní zdí prolomenou už dříve při kladení potrubního vedení a se základovým zdivem věže přiložené k severní stěně. Na severní straně presbytáře byly zjištěny základy tří opěrných pilířů a v každém z nich schránka a v ní olověná plaketa se symbolem evangelisty (anděl, orel, býk). Čtvrtou plaketu se přes usilovné hledání nepodařilo najít. Přišlo se na ni náhodou až v roce 1958 při pořádání numismatických sbírek ve Vlastivědném muzeu, kam se neznámým způsobem dostala někdy ve 20. letech minulého století. Při stavbě se našly pozůstatky kláštera s kostelem sv. Jakuba. Nálezová situace při stavbě Elisabethina se až na některé detaily shodovala s půdorysem, jak ho zaznamenal v osmdesátých letech 19. století W. Müller, ačkoliv v jeho době kostel sv. Petra už neexistoval. Otázka, kde uvedený autor čerpal informace, zůstává tedy otevřená.

Na počátku 20. století bylo také zaregistrováno několik archeologických nálezů (pravěké pohřebiště s kamenným obložením, kamenná sekerka, střepy, zvířecí kosti a parohy) a uprostřed dvora silná vrstva kostí. Zajímavá je zmínka o nálezu dvou zlatých mincí a několika stříbrných mincí i hracích žetonů. Mince nejsou určeny ani popsány a není uvedeno, zda byly v nějakém vztahu k nalezeným kostem. V každém případě jde o pozoruhodné nálezy vzhledem k tomu, že kolem kostela sv. Petra byl hřbitov a že není vyloučeno, že zvlášť stříbrné mince by se v některých hrobech z 11. století mohly objevit. Průzkumu se dávno poničená lokalita dočkala až v roce 1948. Na nádvoří Filosofické fakulty tehdy provedl pražský archeologický ústav plošný odkryv. Znovu byl odkryt presbytář a část lodi goticky přestavěného svatopetrského kostela. Bylo zjištěno, že presbytář měl dvě klenební pole a loď s čtverhrannými dlaždicemi, byla v něm renesanční krypta a ke středu západní obvodové zdi zvenku přiléhal čtvercový blok zdiva, který byl vyložen jako základna hranolové věže. Severní část kostelního půdorysu, kde se podle staršího výkladu nacházela věž, zasahující pod budovu fakulty, zkoumaná nebyla. Našlo se také několik hrobů bez milodarů, datovaných do 17. století a považovaných za pozůstatek hřbitova založeného až po zrušení kostela.

Nové nálezy z posledních let

V letech 2015 až 2017 probíhal záchranný archeologický výzkum při rekonstrukci děkanátu Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Během výzkumu byla, kromě jiných mimořádných nálezů například z období raného středověku, prozkoumána také část hřbitova. Samotný hřbitov byl zrušen už roku 1784, nicméně nejstarší hroby pochází z průběhu vrcholného středověku. Výzkum odkryl celkem 98 hrobů na současném nádvoří děkanátu, dalších 486 hrobů bylo prozkoumáno v nově budovaném suterénu pod severním křídlem budovy. Jedná se tak o největší archeologicky zkoumaný hřbitov v intravilánu města na střední Moravě. V některých hrobech byly nalezeny součásti oděvu nebo pohřebního rubáše, jako spínadla, knoflíky, opaskové přezky nebo čelenky; zejména v barokních hrobech pak byly také četné milodary – křížky, růžence, medailony, či škapulíře. Velmi zajímavý je objev jámy zasekané 1,2 metru do skály, v jejímž zásypu se ukrývala keramika z doby kolem poloviny desátého století, železná sekerovitá hřivna o délce 47 centimetrů a naprosto unikátní břidlicová destička centimetr silná a přibližně jedenáct krát dvanáct centimetrů velká  s rytinou mužské postavy nesoucí kříž. Traseologický posudek doc. Miroslava Králíka z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně potvrdil, že rýhy jsou pokryty sintrem, a zjistil velmi mnoho detailů týkajících se způsobu rytí.

V současné době také probíhá antropologická analýza kosterních pozůstatků, kterou provádí dr. Lukáš Šín z Archeologického centra Olomouc. Analýza sice ještě není u konce, ale v průběhu přináší zajímavá zjištění, jako např. doklady různých chorob našich předků. Příkladem je nález hrobu H210 se značně deformovanými kostmi. Jak ukázala analýza, šlo o jedince nakaženého syfilidou, která se pandemicky začala šířit Evropou koncem 15. století. Touto infekcí byla zasažena téměř celá část dochovaného skeletu horních a dolních končetin spolu se žebry, a to v podobě masivní chronické periostitidy, tzn. zánětu povrchových obalů kosti – okostice. Zánět způsobil nejen zbytnění kostí, ale především značné bolesti postiženému jedinci. Syfilida se projevuje na kostře v konečném stádiu nemoci (zhruba po 15 až 20 letech po vstupu infekce do těla), této fáze se pak velká část nakažených nedožila ani ve stoletích pozdějších. Zjištění projevů syfilitické infekce na skeletu z hrobu H210 tedy představuje ojedinělý nález.

Po ukončení výzkumu a rekonstrukce budovy byl v dlažbě nádvoří Filosofické fakulty UP na Křížkovského 10 vyznačen půdorys gotického kostela sv. Petra a Pavla. Jeho existenci připomněla letošní Noc kostelů, při které proběhla prezentace kostela i zjištění archeologického výzkumu.

Čenda Šopek (Toulky starou Olomoucí)

Zdroje:

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště - Horní náměstí 25, 779 00 Olomouc

Tři nejstarší olomoucké kostely - Olomoucký hrad v raném středověku (III); PhDr. Vít Dohnal, 2006

Fotogalerie: 
Autor: 
(CS)

Komentáře

Discover Enhanced User Features for a Superior Experience - <a href=https://onlyfans-match.blogspot.com/>onlyfans-match.blogspot.com/</a>

Desbrave o Winzada no Telegram: Diversao ao seu acesso O universo de jogos Winzada acaba de chegar no Telegram! Se voce busca inspiracao e informacoes associadas ao mundo dos slots, nosso canal no Telegram e o lugar certo para voce. Na rede social Telegram, voce tera acesso a noticias que vao atrair e encantar tanto entusiastas quanto novos usuarios. O Winzada cria atualizacoes unicas que revelam as maiores tendencias, dicas, e sugestoes no mundo dos jogos de azar. Acompanhe o Winzada no Telegram Quer manter-se atualizado de tudo que esta em alta no mundo dos jogos de cassino? Junte-se a nosso canal no Telegram! No nosso perfil, voce descobrira atualizacoes que ilustram as ultimas novidades e conselhos para inovar sua navegacao no Winzada. Tambem, voce podera mostrar nossas posts na sua comunidade, fazer parte das conversas e receber em primeira mao todas as noticias do Winzada. <a href="https://t.me/s/winzada_top">https://t.me/s/winzada_top</a> Vantagens de seguir o Winzada no Telegram? Novidades em tempo real: Na nossa pagina, voce tera acesso a as mais recentes novidades sobre jogos online. Alem disso, voce tera acesso a lancamentos especiais e estrategias para elevar sua vivencia no Winzada. Engajamento com outros usuarios: Seguindo nosso canal no Telegram, voce tem a oportunidade de interagir com a comunidade que compartilham dos mesmos interesses que voce. Ainda, voce descobrira experiencias de outros usuarios, garantindo que sua vivencia no Telegram cada vez mais interativa. Conselhos e abordagens exclusivas: Nosso Telegram esta lotado de conselhos e abordagens para melhorar voce a aproveitar sua jornada no Winzada. Partindo do dicas faceis ate estrategias avancadas, nosso material mostram um conteudo importante para todos os participantes. Fique Conectado No Winzada, estamos constantemente esforcando-nos para disponibilizar o conteudos que voce ama. Fique atento a nossas novidades, onde trazemos as ultimas novidades e promocoes especiais. Se voce estiver com alguma duvida ou comentario, e possivel sempre nos enviar uma mensagem pelo nosso suporte atraves do Telegram ou acessar o formulario de fale conosco no nosso site. Apreciamos seu feedback e estamos sempre satisfeitos em ouvir sua opiniao. https://t.me/s/winzada_top Nao deixe passar a chance de se juntar do mundo Winzada – seu melhor guia no mundo do entretenimento e da diversao!

Conheca o Winzada no Telegram: Diversao ao seu toque O ambiente de jogos Winzada acaba de chegar no Telegram! Se voce procura entretenimento e informacoes relacionadas ao mundo dos jogos de azar, nosso canal no Telegram e o caminho certo para voce. No perfil Telegram, voce descobrira conteudos que vao atrair e encantar tanto jogadores quanto iniciantes. O Winzada prepara noticias unicas que ilustram as mais relevantes tendencias, novidades, e truques no mundo dos jogos de azar. Faca parte de o Winzada no Telegram Deseja manter-se atualizado de tudo que esta em alta no universo dos jogos online? Curta nosso canal no Telegram! No nosso canal, voce encontrara atualizacoes que destacam as principais lancamentos e estrategias para aperfeicoar sua vivencia no Winzada. E mais, voce tem a oportunidade de exibir nossas posts na sua comunidade, deixar seu comentario e receber em primeira mao todas as novidades do Winzada. <a href="https://t.me/s/winzada_top">https://t.me/s/winzada_top</a> Por que seguir o Winzada no Telegram? Noticias em tempo real: Na nossa pagina, voce podera ver as mais recentes atualizacoes sobre jogos de azar. E mais, voce ficara por dentro novas tendencias e sugestoes para maximizar sua jornada no Winzada. Engajamento com outros jogadores: Interagindo no nosso canal no Telegram, voce podera interagir com a comunidade que tem em comum dos mesmos temas que voce. Para completar, voce podera ver comentarios de outras pessoas, fazendo sua experiencia no Telegram ainda mais engajante. Dicas e estrategias exclusivas: Na nossa conta esta cheio de sugestoes e taticas para ajudar voce a elevar sua vivencia no Winzada. Do truques mais simples ate estrategias avancadas, nosso material trazem uma orientacao importante para todos os usuarios. Mantenha-se Conectado No nosso perfil, estamos sempre trabalhando para trazer o melhor conteudo. Nao deixe de acompanhar nossas novidades, onde trazemos as melhores tendencias e vantagens unicas. Se voce possuir alguma duvida ou comentario, sempre pode sempre nos contactar atraves das redes sociais atraves do Telegram ou preencher o formulario de atendimento no nosso site. Apreciamos seu opiniao e estamos sempre satisfeitos em ouvir de voce. https://t.me/s/winzada_top Nao deixe passar a chance de fazer parte do mundo Winzada – seu melhor guia no mundo do divertimento e da emocao!

Top OnlyFans - <a href=https://onlyfans-elite.netlify.app/>https://onlyfans-elite.netlify.app/</a>

Explore o Winzada no Telegram: Entretenimento ao seu acesso O ambiente de passatempos Winzada acaba de chegar no Telegram! Se voce quer entretenimento e novidades relacionadas ao mundo dos jogos de azar, nosso canal no Telegram e o lugar certo para voce. No Telegram, voce vera noticias que vao inspirar e encantar tanto amantes quanto iniciantes. O Winzada organiza atualizacoes especiais que mostram as principais tendencias, dicas, e sugestoes no mundo dos jogos de cassino. Faca parte de o Winzada no Telegram Esta procurando acompanhar de tudo que esta em alta no mundo dos slots? Acompanhe nosso canal no Telegram! La, voce encontrara atualizacoes que destacam as ultimas novidades e dicas para enriquecer sua vivencia no Winzada. E mais, voce tem acesso a exibir nossas posts na sua comunidade, deixar seu comentario e ficar sabendo todas as novidades do Winzada. <a href="https://t.me/s/winzada_top">https://t.me/s/winzada_top</a> Por que seguir o Winzada no Telegram? Atualizacoes em tempo real: No nosso canal, voce podera ver as ultimas noticias sobre slots. E mais, voce ficara por dentro dicas exclusivas e conselhos para aproveitar sua jornada no Winzada. Participacao com outros entusiastas: Participando de nosso canal no Telegram, voce vai poder compartilhar experiencias com pessoas que curtem dos mesmos interesses que voce. E mais, voce tera acesso a comentarios de outros entusiastas, tornando sua vivencia no Telegram cada vez mais interativa. Dicas e estrategias exclusivas: Na nossa conta esta cheio de sugestoes e metodos para auxiliar voce a maximizar sua jornada no Winzada. Desde dicas faceis ate taticas mais complexas, nossas postagens oferecem um conteudo valioso para todos os amantes de jogos. Mantenha-se Conectado No nosso perfil, estamos constantemente nos dedicando para oferecer o conteudos que voce ama. Esteja por dentro de nossos novos conteudos, onde compartilhamos as ultimas novidades e bonus exclusivos. Se voce possuir alguma duvida ou ideia, voce pode sempre nos contactar conosco atraves do Telegram ou enviar atraves de o formulario de fale conosco no nosso site. Reconhecemos seu feedback e estamos sempre contentes em receber seu contato. https://t.me/s/winzada_top Nao deixe passar a chance de entrar do mundo Winzada – o seu melhor guia no mundo do lazer e da paixao!

Desbrave o Winzada no Telegram: Estilo ao seu alcance O mundo de entretenimento Winzada agora esta no Telegram! Se voce busca entretenimento e informacoes associadas ao mundo dos slots, nosso canal no Telegram e o espaco certo para voce. No Telegram, voce encontrara conteudos que vao atrair e fascinar tanto entusiastas quanto novatos. O Winzada monta postagens exclusivas que revelam as principais tendencias, atualizacoes, e truques no mundo dos jogos de cassino. Acompanhe o Winzada no Telegram Deseja ficar por dentro de tudo que esta rolando no universo dos jogos de azar? Acompanhe nosso canal no Telegram! La, voce podera ver informacoes que compartilham as mais recentes tendencias e conselhos para melhorar sua navegacao no Winzada. E mais, voce podera exibir nossas informacoes nas suas redes, fazer parte das conversas e ser notificado todas as novidades do Winzada. <a href="https://t.me/s/winzada_top">https://t.me/s/winzada_top</a> Beneficios de seguir o Winzada no Telegram? Noticias em tempo real: Na nossa pagina, voce podera ver as mais importantes informacoes sobre jogos de azar. Alem disso, voce tera acesso a lancamentos especiais e sugestoes para aproveitar sua navegacao no Winzada. Engajamento com a comunidade: Seguindo nosso canal no Telegram, voce podera trocar ideias com pessoas que curtem dos mesmos temas que voce. Para completar, voce descobrira opinioes de outros usuarios, fazendo sua interacao no Telegram ainda mais interativa. Sugestoes e metodos exclusivas: Nosso Telegram esta repleto de dicas e taticas para ajudar voce a maximizar sua vivencia no Winzada. Desde primeiros passos ate taticas mais complexas, nosso material compartilham uma orientacao valioso para todos os jogadores. Mantenha-se Conectado No nosso perfil, estamos sempre nos dedicando para criar o conteudos inovadores. Nao perca nossas novidades, onde publicamos as mais recentes dicas e bonus exclusivos. Se voce tem alguma duvida ou critica, voce pode sempre nos enviar uma mensagem com nossa equipe atraves do Telegram ou acessar o formulario de fale conosco no nosso site. Valorizamos seu retorno e estamos sempre felizes em receber seu contato. https://t.me/s/winzada_top Aproveite a chance de integrar do mundo Winzada – o mais confiavel guia no mundo do entretenimento e da emocao!

Вы пытались найти надежную онлайн-площадку? Заходите на сайт <a href=https://xn--meg-sb-dua.com>mega ссылка тор</a> - место, где комфорт и безопасность на первом месте! Благодаря разнообразию категорий и товаров <a href=https://xn--meg-sb-dua.com>mega ссылка</a> поможет вам найти именно то, что вам нужно. Оцените легкость регистрации без указания электронной почты и обеспечьте себе надежную защиту с помощью Google TFA. Откройте для себя новую эру интернет-покупок с <a href=https://xn--meg-sb-dua.com>http mega sb</a>. ссылка на мега: https://mega-active-links.com

Desbrave o Winzada no Telegram: Estilo ao seu alcance A plataforma de jogos Winzada acaba de chegar no Telegram! Se voce quer entretenimento e informacoes associadas ao mundo dos jogos online, nosso canal no Telegram e o lugar certo para voce. No nosso canal no Telegram, voce descobrira noticias que vao atrair e envolver tanto jogadores quanto curiosos. O Winzada organiza noticias inspiradoras que mostram as melhores tendencias, atualizacoes, e dicas no mundo dos jogos online. Siga o Winzada no Telegram Gostaria de estar informado de tudo que esta rolando no ambiente dos jogos de azar? Acompanhe nosso canal no Telegram! No nosso perfil, voce tera acesso a noticias que destacam as novidades e truques para inovar sua vivencia no Winzada. Alem disso, voce tem a oportunidade de divulgar nossas noticias na sua comunidade, compartilhar sua opiniao e ser notificado todas as promocoes do Winzada. <a href="https://t.me/s/winzada_top">https://t.me/s/winzada_top</a> Por que voce deve seguir o Winzada no Telegram? Atualizacoes em tempo real: No nosso canal, voce tera acesso a as ultimas informacoes sobre slots. Para completar, voce vai acompanhar ofertas imperdiveis e sugestoes para elevar sua vivencia no Winzada. Participacao com outros usuarios: Participando de nosso canal no Telegram, voce tem a oportunidade de interagir com a comunidade que tem em comum dos mesmos interesses que voce. E mais, voce vai encontrar comentarios de outros usuarios, garantindo que sua vivencia no Telegram ainda mais interativa. Conselhos e estrategias exclusivas: Nosso Telegram esta cheio de truques e metodos para melhorar voce a potencializar sua navegacao no Winzada. Partindo do conselhos basicos ate taticas mais complexas, nosso material mostram uma orientacao relevante para todos os jogadores. Fique Ligado Em nosso canal, estamos sempre esforcando-nos para trazer o conteudos inovadores. Esteja por dentro de nossas novidades, onde trazemos as ultimas novidades e bonus exclusivos. Se voce tem alguma necessidade ou critica, voce pode sempre falar conosco pelo nosso suporte atraves do Telegram ou enviar atraves de o formulario de atendimento no nosso site. Damos valor ao seu retorno e estamos sempre prontos em receber seu retorno. https://t.me/s/winzada_top Aproveite a chance de fazer parte do mundo Winzada – o seu melhor guia no mundo do passatempo e da emocao!

Беспредел колокольцевской мафии Глава МВД и Ко – враги простого народа и участников СВО Органы внутренних дел и Прокуратура Санкт-Петербурга продолжают войну против кооператива «Бест Вей» – социально ориентированного проекта, работающего с 2014 года по всей России, обеспечившего квартирами тысячи социально незащищенных граждан России, в том числе сотни участников СВО и военных. Суд по уголовному так называемому делу «Лайф-из-Гуд» – «Гермес» – «Бест Вей» идет с февраля с.г. – в Приморском районном суде Санкт-Петербурга. Параллельно в том же Приморском суде идет начавшийся еще летом прошлого года инициированный Прокуратурой Санкт-Петербурга гражданский процесс о признании кооператива незаконным. Выдумки следствия и прокуратуры Прокуратура и следственные органы МВД, повинуясь воле неких пока неведомых заказчиков атаки на «Бест Вей», настаивают на том, что устав и деятельность кооператива не соответствуют законодательству – хотя все версии устава кооператива проходили проверку в соответствующих государственных органах, нарушений никаких там не находили и версии устава успешно проходили регистрацию. ГСУ ГУ МВД по Санкт-Петербургу и прокуратура утверждают, что кооператив должен был регистрироваться как жилищно-накопительный и «встать на учет» в ЦБ – хотя жесткой системы накопления на приобретение недвижимости, как в ЖНК, в кооперативе «Бест Вей» нет: копить можно как угодно и где угодно – необязательно на счете в кооперативе. Кроме того, сотрудники главка МВД и прокуроры говорят, что кооператив не мог в начале 2021 года из жилищного переименоваться в потребительский, просто согласовав с налоговой инспекцией новый устав – чем расписываются в полнейшем непонимании гражданского законодательства (налоговая, кстати, новый устав согласовала без каких бы то ни было вопросов). В законе черным по белому написано, что жилищный кооператив – вид потребительского. То есть ЖК – частный случай потребительского кооператива, и переименование – всего лишь отказ от узкой специализации на приобретение только квартир на вторичном рынке. Кооператив работает с 2014 года, его работа десятки раз оценивалась судами по всей России – в частности, по делам о предоставлении материнского капитала в качестве паевого взноса, и всегда оценивалась положительно. Никаких проблем в его работе не видела и Прокуратура Санкт-Петербурга – до тех пор, пока в 2021 году на кооператив не поступил заказ неких очень влиятельных людей. Уголовные претензии – к другой организации По уголовному делу кооператив прежде всего выступает в качестве гражданского ответчика, каковым признан на основании незаконного постановления руководителя следственной группы ГУ МВД по Санкт-Петербургу Винокурова, инспирированного его заместительницей Сапетовой: якобы он должен отвечать за деятельность иностранной компании «Гермес», но при этом сумма ущерба в обвинительном заключении – 282 млн рублей, а арестовано более 4 млрд рублей. Следствие в обвинительном заключении объявляет его частью единой с «Гермесом» финансовой пирамиды – не приводя доказательств ни нераздельности этих структур, ни пирамидного характера деятельности кооператива. Кооператив приобрел для пайщиков более 2500 квартир, он финансировался в равной степени как за счет платежей новых пайщиков и тех пайщиков, кто состоял в накопительной программе, так и за счет возвратных платежей пайщиков, возвращавших кооперативу предоставленные на приобретение квартиры средства, в том числе пайщиков, досрочно выкупавших свои квартиры, коих сотни. К тому же квартиры приобретались исключительно ликвидные – за счет тщательной юридической проверки и независимой оценки. То есть никаких рисков не ответить по обязательствам у кооператива никогда не было и нет – надежность кооператива выше надежности банков. Больше того, даже незаконное возложение на «Бест Вей» обязанности заплатить 282 млн по обязательствам «Гермеса», как того требует обвинение, не подорвет его ликвидность. Всего несколько так называемых потерпевших предъявляют к кооперативу претензии – и все эти претензии незаконны: –либо речь идет о невыплате паевых взносов в ситуации, когда пайщик не вышел из кооператива в соответствии с уставом, то есть не представил нотариально удостоверенного заявления; –либо требования о возврате паевых взносов пришлись на период, когда счета кооператива уже были арестованы и, соответственно, выплата не произошла из-за того, что ее не санкционировали правоохранительные органы, по ходатайству которых произошел арест; –либо «потерпевший» претендует на вступительный и членские взносы, которые по договору с кооперативом не подлежат возврату при выходе из кооператива, так как идут на развитие «Бест Вей». Воровство «по закону» Представители прокуратуры в рамках процесса о законности кооператива в Приморском суде заявляли на словах, что не подвергают сомнению ранее заключенные договоры и, следовательно, приобретение квартир (при этом документально это не закрепляли). При этом они настаивают на признании кооператива незаконным в принципе – не указывая на конкретные недостатки в его уставе и деятельности, например, после устранения которых он станет законным. Они заявляют, что недостатки неустранимы – что нонсенс с правовой точки зрения. Кооператив со своей стороны еще весной 2022 года постановил прекратить прием новых пайщиков на период, пока ведется следствие и дело, затрагивающее «Бест Вей», рассматривается в уголовном суде. В подкрепление этой позиции «Бест Вей» в этом году сам ходатайствовал перед судом об издании судебного приказа о запрете приема новых пайщиков и заключения новых договоров паенакопления на период рассмотрения уголовного дела. Законность работы кооператива исследует уголовный суд. Учитывая это, а также добровольное самоограничение кооператива, тема признания «Бест Вей» незаконным в гражданском суде вроде бы должна быть исчерпана? Кооператив обслуживает старые договоры, новых уже более двух лет не заключает и не будет заключать до конца уголовного суда – в результате которого претензии к нему скорее всего будут сняты. Но нет, прокуратура и ГУ МВД по Санкт-Петербургу под руководством Плугина, его ГСУ под руководством Негрозова не унимаются – они требуют признать кооператив незаконным «в вакууме», абстрактно. Для чего? А для того, чтобы появилось основание отнять активы кооператива, только денежная часть которых превышает 4 млрд рублей, и передать нужным людям через разного рода мафиозные структуры «по защите вкладчиков», а на самом деле по воровству денег в интересах неких заказчиков, аффилированных с правоохранительными органами. Пайщики против беспредела Тысячи пайщиков приобрели квартиры с помощью кооператива – они довольны «Бест Вей», полностью поддерживают кооператив и требуют, чтобы он продолжил работу. Ведь условия в кооперативе – гораздо выгоднее ипотеки, даже льготной и дальневосточной. Среди этих тысяч – малообеспеченные люди, которые без «Бест Вей» не смогли бы купить квартиры. Это военные, которые нуждались в жилье – и получили его с помощью кооператива. Это сотни участников СВО – которые защищают Родину на фронте. Они возмущены тем, что в тылу с их деньгами, которые уже более двух лет заблокированы на арестованных счетах кооператива, так называемые правоохранители творят беспредел. Все пайщики возмущены тем, что в тюрьме более чем на два года оказались заперты технические сотрудники и простые пайщики кооператива, которых следствие попыталось объявить организаторами пирамиды. Пайщики убеждены: липовое дело колокольцевской мафии против кооператива суд должен переквалифицировать в дело против следователей, оперативников и обвинителей, состряпавших заказуху в интересах криминальных бонз и для личного обогащения. Все заказчики этого коррупционного и подрывающего социальный мир в стране дела должны оказаться на скамье подсудимых и сесть надолго!

Вы поддостали бесконечные поиски и неудачных покупок? Мега предлагает решение вашей проблемы! Благодаря интуитивно понятному интерфейсу и разнообразному ассортименту товаров <a href=https://xn--meg-sb-dua.com>ссылка на мега даркнет</a> гарантирует, что вы найдете именно то, что ищете. Наслаждайтесь быстрой и простой регистрацией и безопасными платежами с помощью криптовалюты Bitcoin. Присоединяйтесь к <a href=https://xn--meg-sb-dua.com>mega ссылка тор</a> прямо сейчас и делайте покупки с удовольствием. ссылка на мегу через тор: https://mega-active-links.com

Stránky

Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou | Olomoucký REJ

Chyba

Chybová zpráva

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client0/web26/web/includes/common.inc:2861) ve funkci drupal_send_headers() (řádek: 1554 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/includes/bootstrap.inc).
  • Error: Class 'Drupal\db_maintenance\Module\Hook\CommonHookHandler' not found ve funkci db_maintenance_cron() (řádek: 41 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/db_maintenance/db_maintenance.module).
Na stránce došlo k neočekávané chybě. Zkuste to později.